Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΛΕΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ για το βιβλίο ΠΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ, ΠΟΣΟ ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΑ ΤΡΟΛΕΪ

ΠΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΟΣΟ ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΑ ΤΡΟΛΕΪ
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Πλατύπους, 2005
Σελίδες 372

Για την Άνθια, τη νεαρή ηρωίδα του βιβλίου, "πατέρας" σημαίνει ένα ακίνητο πρόσωπο σε μια φωτογραφία, και "μητέρα" μια λειψή παρουσία που αναζητά στοργή μόνο για τον εαυτό της.
Η Άνθια γίνεται ανεξάρτητη νωρίς, από ανάγκη, μαθαίνει να βρίσκει πάντα μια λογική αιτία για να αποφεύγει τη δέσμευση και πιστεύει στην προσωπική της ελευθερία... Είναι όμως πραγματικά ελεύθερη ή είναι δέσμια του παρελθόντος και των φόβων της;
Η σχέση της μ' έναν πολύ μεγαλύτερό της, παντρεμένο άντρα ανατρέπει τα πάντα και την οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα καταφέρει η Άνθια να ξεπεράσει αυτή την ύστατη δοκιμασία, να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι της ζωής της; (Από το οπισθόφυλλο)

Έγραψε η Έλενα Γεωργιάδη για το βιβλίο ΠΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΟΣΟ ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΑ ΤΡΟΛΕΪ:

Το ταξίδι μιας γυναίκας για να απελευθερωθεί από το παρελθόν και τους φόβους της. Μια ιστορία που υπογραμμίζει τον θεμελιώδη ρόλο που παίζει η παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή μας, και τη ζωτική σπουδαιότητα της αγάπης ακόμα και όταν ο νους μας είναι πάρα πολύ νέος για να καταλάβει ότι πραγματικά του λείπει, αλλά η καρδιά το γνωρίζει.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Αγγελικής Μπούλιαρη διηγείται τη ζωή της Άνθιας, μιας νεαρής Ελληνίδας που γεννιέται στη δεκαετία του 1950 στην επαρχιακή Ελλάδα, και μεγαλώνει μέσα σε μία μονογονεϊκή οικογένεια στην Αθήνα.

Για την Άνθια, "πατέρας" σημαίνει ένα ακίνητο πρόσωπο σε μια φωτογραφία και "μητέρα" μια παρουσία που δεν είναι λιγότερο απούσα από τον πατέρα. Όταν ήταν μικρή, όταν συνήθως ρωτούσαν τα παιδιά, όχι "Ποιο είναι το όνομά σου;" αλλά "Ποιανού είσαι;", εννοώντας "Ποιος είναι ο πατέρας σου;", έτρεμε την ερώτηση αυτή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.

Η μητέρα της, η Δωροθέα, είχε ενημερώσει από νωρίς την Άνθια, ότι οι άντρες την εγκατέλειπαν, επειδή "δεν μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη ενός παιδιού και μάλιστα ενός κοριτσιού που θα χρειαζόταν προίκα". Έτσι, στα εικοστά της γενέθλια, έπειτα από μία πλάγια, ευγενική υπόδειξη, η Άνθια φεύγει από το σπίτι, εφόσον η μητέρα της, επιτέλους, παντρεύεται και θα φέρει στον κόσμο μια αληθινή χαρά, ένα αγοράκι.

Η Άνθια εναγκαλίζεται την ανεξαρτησία της και αποφασίζει να μην αφήσει κανέναν να εισβάλει στην οργανωμένη ζωή της, αλλά όταν συναντάει τον Άλκη, έναν παντρεμένο άντρα, με τα διπλά της χρόνια, προδίδει τις πεποιθήσεις της με χαοτικές συνέπειες.

Η μεγάλη απόλαυση στο "Πόσο λαμπερός ο ήλιος, πόσο κίτρινα τα τρόλεϊ" έγκειται στους χαρακτήρες της Αγγελικής Μπούλιαρη, από την δυνατή αλλά ψυχρή Δωροθέα και τον αδύναμο Χριστόφορο, μέχρι την Μαρκέλλα, την άλλη γυναίκα που παλεύει με τους δικούς της δαίμονες. Και επίσης στις περιγραφές του τόπου και του χρόνου, της Ελλάδας των δεκαετιών 1950 και 1970.

Το "Πόσο λαμπερός ο ήλιος, πόσο κίτρινα τα τρόλεϊ" συνδυάζει την ευρεία οπτική του κοινωνικού μυθιστορήματος για τους αγώνες των γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα και την Ελλάδα της δεκαετίας 1970 με την προσωπική ιστορία της Άνθιας, μιας από τις πιο αξέχαστες ηρωίδες που έχουν εμφανιστεί σ' ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου